Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Låg vikt och kompakt format.
  • Skönt armband med goda justeringsmöjligheter.
  • Utmärkt ljudupptagning - ljudet är klart och tydligt.
  • Svenska servrar med 128 bitars kryptering.

Nackdelar

  • Grafiken och kameraupplösningen är inte den bästa.
  • Appen fungerar inte lika bra på Android.
  • Inget stöd för videosamtal.

Specifikationer

Vikt: 42 g
Mått: 4,8 x 3,1 x 1,5 cm
Skärm: Skärm: 1,33”
Maximal batteritid: Upp till 5 dagar
Vattentålig: Ja (Ska ej användas vid bad)
Nät: 2G, 3G, 4G
Laddning: Micro-USB
Batteri: LiPo

Det svenska företaget Cmee erbjuder två GPS-klockor för barn som snabbt blivit populära bland tusentals familjer runt om i Skandinavien.

Cmee 1C är företagets första GPS-klocka som lanserades under 2018. Deras allra senaste modell heter Playtime och ger dig liknande funktionalitet som i föregångaren Cmee Play, fast i ett betydligt mindre format. Faktum är att Playtime med sina dryga 40 gram är marknadens lättaste GPS-klocka för barn just nu.

Våra testpiloter har fått möjlighet att testa Cmee Playtime under en längre period för att se om den lever upp till förväntningarna. Läs vidare för att ta del av vårt omdöme!

cmee gps klocka
Cmee Playtime är en av marknadens lättaste GPS-klockor för barn just nu.

Marknadens smidigaste GPS-klocka?

Det absolut första vi lägger märke till med den här klockan är naturligtvis storleken – Cmee Playtime är betydligt nättare än många andra GPS-klockor vi testat.

Något många lyfter när det gäller just GPS-klockor för barn är att de kan vara ganska klumpiga på handleden. Och även om detta inte alltid är något som stör barnet har Cmee tagit till sig av kritiken och skapat en funktionell GPS-klocka i ett extra smidigt format. Barnen själva uppger att klockan både är lätt och bekväm.

cmee playtime jämförelse med andra gps-klockor
Cmee Playtime (höger) är betydligt nättare än både Safekid Nova (mitten) och Xplora XGO3 (vänster).

I övrigt har Cmee Playtime en stilren design med en avlång 1,33” display istället för en fyrkantig. Armbandet är enkelt att justera efter barnets handled och har samma utformning som en Apple Watch, vilket gör att klockan sitter extra säkert och bekväm. Och vad gäller färger kan du välja mellan svart, vit, rosa eller blå.

Byggkvaliteten är god och klockan har inte fått några större skador under testperioden. Lite repor här och där får man räkna med, då den trots allt är tillverkad för lek och bus. Cmee Playtime är dessutom vattentålig och klarar lättare regn, men den bör dock inte användas i duschen eller badet.

Har alla klassiska trygghetsfunktioner

Via Cmees egen app Cmee Online håller du koll på vart barnet befinner sig på en karta via klockans GPS-funktion, WiFi och Mobilmaster. Här kan du också ställa in trygghetszoner för att få en notis om klockan rör sig utanför ett visst område. Våra testpiloter uppger att båda dessa funktioner fungerar utmärkt på Apple, men att de upplevde viss problematik med kartfunktionen på Android.

I appen kan du enkelt se var barnet befinner sig och återstående batteritid i klockan.

Utöver det har GPS-klockan stöd för både samtal och meddelanden (även röstmeddelanden) och ljudupptagningen är riktigt bra. Ljudet är klart och tydligt, både i klockan och i förälderns mobiltelefon. Det som däremot saknas är stöd för videosamtal, men det är det å andra sidan långt ifrån alla GPS-klockor som erbjuder idag.

I vanlig ordning kan du som förälder själv välja vilka kontakter klockan ska ha tillgång till och tvärtom. Även detta ställer du in i appen och som mest kan du spara 30 kontakter. Klockan har också en SOS-funktion som barnet håller inne för att automatiskt ringa upp valda nummer i telefonboken tills någon svara.

Appen och klockan kommunicerar för det mesta problemfritt med varandra, även om upplevelsen verkar vara betydligt bättre med Apple än med Android. Värt att känna till är att appen kostar 39 kronor i månaden, men det går att använda klockan även utan appen. Ett tips är att köpa GPS-klockan via HomeSafety – då får du nämligen appen gratis.

En annan viktig fördel med just Cmee är att deras servrar ligger i Sverige. Där sparas all information från klockan på ett säkert sätt tack vare en 128 bitars krypteringsnyckel. Du kan alltså känna dig trygg i att information och data från GPS-klockan inte hamnar i fel händer.

Uppdaterad kamera

Något som skapade viss problematik på den första versionen av Cmees Playtime (den vi testat) var placeringen av kameran. Istället för att ha den på framsidan av klockan hade Cmee nämligen placerat den på klockans högra sida, det vill säga den sida som vänder mot barnets hand.

Syftet med detta var förmodligen att optimera storleken på displayen, men också för att barnet enklare ska kunna fotografera det som finns framför. Tanken är god, men samtidigt blev det hela också en aning problematiskt med tanke på att de flesta barn vill kunna fotografera sig själva.

Numera har Cmee dock åtgärdat detta och placerat kameran på framsidan av skärmen i deras senaste version av Playtime, precis som på många andra GPS-klockor. Kameraupplösningen är kanske inte den bästa, men ändå tillräckligt bra för att vara tillfredsställde för barnet.

gps-klocka för barn
Cmee Playtime är ett bra val för dig som vill ha en extra nätt GPS-klocka med grundläggande funktionalitet.

Batteritid på upp till 5 dagar

Ett område där Cmee Playtime däremot imponerar är batteritiden. Medan de flesta GPS-klockor brukar ha en batteritid på ungefär 1 – 2 dagar räcker batteriet i Playtime faktiskt i upp till 5 dagar (dock i standbyläge). Naturligtvis påverkas batteritiden av vilka funktioner som är igång, men överlag är drifttiden ändå mycket imponerande. Klockan går dessutom relativt snabbt att ladda upp med den tillhörande Micro USB-kabeln.

Vårt omdöme av Cmee Playtime

Cmee Playtime får helt klart ett godkänt av alla våra testpiloter. De menar att klockan lever upp till förväntningarna och att den både är smidig, lättanvänd och funktionell. Både appen och alla trygghetsfunktioner fungerar bra och klockan är också utrustad med en stegräknare, väckarklocka samt ett stör ej-läge som passar bra när barnet är i skolan.

Placeringen av kameran på de klockor vi testat var lite problematisk, men lyckligtvis har Cmee tagit till sig detta och placerat kameran på framsidan istället för på sidan i de senaste versionerna av Playtime. Däremot saknas det fortfarande stöd för videosamtal och GPS-klockans grafik är kanske inte den bästa. Det blir extra tydligt om man jämför med klockmodeller från exempelvis Xplora.

Grafiken i Cmee Playtime är inte riktigt i samma klass som i Xploras (vänster) och Safekids (mitten) GPS-klockor.

Men utöver det kan alla våra testpiloter hålla med om att Cmee Playtime är en prisvärd och bra GPS-klocka som de kan rekommendera till andra. Och eftersom den är så pass nätt jämfört med traditionella klockmodeller passar den dessutom extra bra för lite yngre barn.

Slutbetyg

Design och passform7,9
Storlek och vikt8,5
App och datalagring8,4
GPS-funktion8,7
Kamera7,2
Extrafunktioner6,6
Skärm och upplösning6,5
Batteritid7,3
Slutbetyg7,7

Vanliga frågor om Cmee Playtime

För vilken ålder rekommendera Cmee Playtime?

Playtime rekommenderas för barn mellan cirka 4 – 10 år.

Måste jag använda appen?

Nej, det går att använda GPS-klockan även utan appen, men då går du miste om en stor del av dess funktioner.

Vad kostar Cmees abonnemang och app?

Cmee:s abonnemang är anpassat för klockan och kostar från 99 kr/månad. Appen kostar 39 kr/månad om du inte köper klockan via HomeSafety.

Kan jag använda vilken operatör som helst?

Ja, med Playtime kan du använda valfri operatör. Du kan dessutom själv välja om du vill använda den med abonnemang eller kontantkort.

Är Cmee Playtime vattentålig?

Ja, klockan är vattenskyddad och tål lättare regnväder. Den ska dock inte bäras vid bad eller dusch.

Är informationen från GPS-klockan skyddad?

Ja, all data lagras på Cmees servrar i Sverige där den skyddas av en 128 bitars krypteringsnyckel.